środa, 21 stycznia 2015

Muffiny idealne??? / Perfect fluffy muffins???

Hej:)

Zapewne każdy próbował robić choć raz w życiu muffiny. To najszybszy i najłatwiejszy ze wszystkich wypieków. Poza tym zawsze w lodówce mamy składniki, z których da się je upiec;)
I nawet, kiedy goście są już u bram, my ciągle mamy szansę;)))

W książkach, prasie i Sieci jest mnóstwo ciekawych przepisów. Od jakiegoś już czasu mamy w Polsce wysyp inspiracji babeczkowych. Oprócz przepisów bazowych, są wersje owocowe, sezonowe, pikantne. Nie wiem jak Wy, ale ja ciągle szukam przepisu idealnego. 
Zmieniam i udoskonalam te receptury w oczekiwaniu na cud:)

Ostatnio zebrałam wszystkie porady i postanowiłam wcielać je w życie. Pierwsze ulepszone muffiny bananowe faktycznie wyszły lepsze niż zwykle. Wiadomo, że nigdy nie będą to takie napompowane babki-giganty, jakie można kupić do kawy na stacji benzynowej. Ale pamiętajcie, tamte są przede wszystkim z mrożonki, nafaszerowane chemią i z masą sody lub proszku do pieczenia. Nie przesadzajcie z tymi ostatnimi, bo ciasto piecze w język!


Warto zwrócić uwagę na następujące rady:

  • mąkę zawsze przesiewamy!
  • szukajcie przepisów z olejem, dodaje on ciastu wilgoci bardziej niż masło czy margaryna,
  • zamiast mleka warto dodać jogurt, kefir lub naturalną maślankę,
  • 1/4 ilości mleka warto zastąpić wodą gazowaną, jak w naleśnikach,
  • mieszajcie składniki łyżką, niezbyt dokładnie;)
  • optymalna temperatura pieczenia 180 stopni C. Termoobieg zwiększa temperaturę średnio o 20 stopni,
  • nawet jeśli w przepisie nie ma mowy o oddzielaniu żółtek i białek – zrób to! Ubij białka na sztywną pianę i wmieszaj je delikatnie do masy na samym końcu,
  • jeśli chcesz mieć okazałe babeczki, wlej do foremek więcej ciasta. Zwykle zaleca się wypełniać foremki do 2/3 ich wysokości,
  • Mokre owoce zawsze osuszaj przed wrzuceniem ich  do ciasta i uwaga: owoce najlepiej dokładać w momencie, gdy ciasto mamy już w foremkach!
  • jeśli chcesz dekorować swoje babeczki, zwłaszcza kremem, zrób to, gdy będą już całkiem zimne. W przeciwnym wypadku, masa może się rozpłynąć.

To chyba tyle ode mnie:) Życzę powodzenia i smacznego!


Hi:)

I am sure you tried to prepare muffins at least once in your lifetime;) That's the easiest and the fastest baking ever. You can find few useful ingredients in your fridge every day. Even when your friends will call you, you could bake muffins in 15 minutes:)

There are lots of recipes in books, magazines and in the internet, of course. Even Poland joined this muffin madness;) I love all these simple cupcakes, with juicy fruits, seasonal versions, like pumpkin or carrot cake flavours, but also spicy ones. I'm still looking for my perfect recipe.

I decided to tell you, what I discovered about muffins:

  • always sift the flour!
  • never add too much baking soda, it's bitter!
  • try to find recipe with oil, not with butter or margarine. Cupcakes will be more soft,
  •  instead of milk, try to use yoghurt, kefir or natural buttermilk,
  • change 1/4 of milk for a sparkling water, just like with crepes,
  • mix ingredients with a spoon, never too long,
  • the right temperature is 180 degrees, and remember that air flow/ fan oven gives you +20 degrees,
  • I recommend you to add yolks and whipped white separately. I always add whipped white at the end,
  • if you want to have huge cupcakes, add much pastry. Normally you'd add only 2/3 of your trays/ ramekins,
  • wet fruits must be dry before adding them to the pastry. I recommend to add fruits at the end: when the pastry is already in ramekins!
  • if you want to decorate your cupcake, always do this when it's already cold. It's really important especially when you want to use for example whipped cream.

I think that's all:) Wish you luck and bon apetit!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy