poniedziałek, 16 lutego 2015

Pyszne muffiny z lemon curd/ Yummie muffins with lemon curd

Cześć:)


dziś coś mega pysznego! Słodkie, ale orzeźwiające muffinki
z nadzieniem z lemon curd.
Klasyczne babeczki z podstawowych produktów wzbogacone mocno cytrynowym smakiem!


Składniki na 12 sztuk:

  • 250 g mąki pszennej
  • 100 g cukru
  • 75 ml oleju
  • 150 ml mleka
  • 1 jajo
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 12 łyżeczek lemon curd
Wykonanie:

Do jednej miski wrzucamy: mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sodę, do drugiej: olej, mleko i rozkłócone jajko. Zawartość każdej mieszamy. Płynne składniki wlewamy do miski z suchymi. Ponownie mieszamy, by całość się połączyła. Do foremek wkładamy łyżkę ciasta, na to łyżeczkę lemon curd, a na wierzch ponownie łyżkę ciasta. Muffiny pieczemy ok. 25 minut w temp. 180 stopni, opcja góra-dół. Proste;)?


A teraz jeszcze przepis na lemon curd, czyli angielski krem cytrynowy. Kto raz spróbuje tego specyfiku, pokocha go na zawsze:) Przepisów jest tysiące, musicie odkryć swój ulubiony smak:)

Składniki:

  • 3 żółtka
  • 3 cytryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 90 g masła

Wykonanie:

Żółtka ubijamy z cukrem  w metalowej misce przez około minutę. Ścieramy skórkę z cytryn i wyciskamy z nich sok. Dodajemy do masy jajecznej i jeszcze przez chwilę razem ubijamy. Do garnka wlewamy wodę i podgrzewamy. Gdy woda się zagotuje, zmniejszamy płomień i stawiamy na garnku miskę
z cytrynowo-jajeczną bazą naszego kremu. Przez kolejne 8 minut kontynuujemy ubijanie. W tym czasie kremik powinien zacząć gęstnieć. Gdy tak się stanie, wyłączamy ogień, zdejmujemy miskę z garnka, a do jej zawartości dodajemy porcjami masło, mieszamy łyżką i kolejną wrzucamy dopiero, gdy poprzednia nam się rozpuści. Gotowy lemon curd przekładamy do słoika, studzimy
i wstawiamy do lodówki. Można go tam przechowywać nawet 2 tygodnie.



A teraz wersja dla leniwych: do rondelka wrzucamy żółtka, cukier, sok i skórkę startą z cytryn. Stawiamy na wolnym ogniu i podgrzewamy, od czasu do czasu mieszając. Gotujemy dotąd aż masa zacznie gęstnieć. Następnie gasimy płomień i dodajemy masło tak, jak powyżej.  




Hi:)

today something really delicious! Sweet, but zesty muffins with lemon curd.
Classical ingredients with a hint of lemon inside!

Ingredients for 12 cupcakes:

  • 250 g flour
  • 100 g sugar
  • 75 ml oil
  • 150 ml milk
  • 1 egg
  • 1/2 teaspoon baking powder
  • 1/2 teaspoon of baking soda
  • 12 teaspoons lemon curd

Put flour, sugar, baking powder and soda into one bowl. Take the next one and put: oil, milk and egg. Mix a bit. Put liquid ingredients into dry and mix it all. Put a spoon of pastry into baking trays, than add teaspoon of lemon curd and cover with a bit a pastry. Bake your muffins ca. 25 minutes in 180 degrees with top&bottom option. Easy;)?

And what is lemon curd actually? It's traditional english old-fashioned cream. There are thousands of recipes and you have to find your own one:)

Ingredients:

  • 3 yolks
  • 3 lemons
  • 3/4 cup of sugar
  • 90 g butter

Take a metal bowl and mix yolks with sugar for about 1 minute. Peel off the lemon skin and squeeze some juice. Add to yolks and mix all together for a while. Take a pot, pour it with water and boil it, reduce gas and put your bowl on a pot. Mix yolks for about 8 minutes now. Your cream should be thick already. Than turn the gas off and put some butter cut into small peces into a bowl. When your lemon curd will be ready, put it into a jar, leave it for few hours and keep in the fridge for 2 weeks max. 

And now very fast version: put yolks, sugar, lemon skin and lemon juice into a pot. Heat it on a middle gas, mix it all the time. Keep it boiling untill your cream will be thick. Than turn the gas off and add butter cut into small pieces. Mix it all once again and it's ready:)
















Tak wyglądają zaraz po upieczeniu, aromatyczne i ten płynny cytrynowy środek, mniam!
Best directly from the oven, very aromatic with liquid lemon cream inside, yummie!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy