niedziela, 15 marca 2015

Smaki dzieciństwa - warzywa smażone z boczniakami/ Taste of my childhood - vegetables fried with oyster mushrooms

Cześć:)

dziś przepis mało niedzielny i wykwintny, ale zapewniam Was, pyyyszny! I wszyscy wegetarianie będą wreszcie happy:) jest to jeden ze smaków mojego świętokrzyskiego dzieciństwa. Wtedy jadło się prosto i tanio, bez wymyślnych składników, egzotycznych przypraw
i fon-fon podawania;) Na co dzień tak nie jem, ale od czasu do czasu uwielbiam te biedne dania. A ich smaki i zapachy pamiętam do dnia dzisiejszego, najczęściej kojarząc je z konkretną sytuacją. Bo jako dziecko nie byłam księżniczką, bliżej mi było do Mikołajka i innych chłopaków;)))

I tak dziś proponuję warzywa smażone z boczniakami, zatopione
w śmietanowo-musztardowym sosie. Na pewno jest to danie dość ciężkostrawne, więc kto wrażliwszy musi to mieć na uwadze:)

Składniki:

  • 40 dag ziemniaków
  • 25 dag marchwi
  • 15 dag boczniaków
  • 1 duża cebula
  • 1 por
  • 3/4 szkl. gęstej śmietany
  • 4 łyżki oleju
  • 2 łyżki musztardy
  • sól
  • pieprz


Cebulę obrać, pokroić w kostkę, grzyby oczyścić i opłukać. Smażyć razem przez 5 minut na łyżce oleju. Zdjąć z patelni. Obrane ziemniaki pokroić na ćwiartki, pora w krążki, marchew utrzeć na grubych oczkach. Na patelni rozgrzać resztę oleju i smażyć marchew z ziemniakami przez 8-10 minut ciągle mieszając. Dodać pora, doprawić do smaku solą
i pieprzem i dusić do miękkości. Śmietanę wymieszać z musztardą i 1/2 szkl. wody, dodać do warzyw i zagotować potrawę, jeszcze raz doprawić. Wymieszać z podsmażonymi boczniakami z cebulą i wszystko razem chwile pogotować. Smak tej potrawy jest bardzo oryginalny
i uzależniający;)

Smacznego!

Hi:)

Today not so haute cousine, but delicious! And all vegetarians will be happy:) This dish reminds me my childhood: it’s simple and cheap, no luxurious ingredients, exotic spices and fancy dining;) I really like that kind of food.

It’s all about veggies in creamy-mustard sauce. Remember, that this will be quite stodgy food;)

Ingredients:


  • 40 dec potatoes
  • 25 dec carrot
  • 15 dec oyster mushrooms
  • 1 big onion
  • 1 leeks
  • ¾ cup of creme fraiche
  • 4 tablespoons of oil
  • 2 tablespoons of mustard
  • salt
  • pepper


Peel off the onion and chop it carefully. Clean all mushrooms and fry it all together with oil for about 5 minutes. Take it off from the pan.
Peel off potatoes and cut them into wedges, slice leeks and grate carrots. Fry potatoes with carrots on oil for 8-10 minutes, mix all the time! Add leeks, salt and pepper and simmer until all veggies will be nice and soft.
Mix cream with mustard and ½ cup of water, add this mixture into your veggies, boil it and add some spices. Then add mushrooms with onion and boil it once again.

Bon apetit!
















Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers