niedziela, 5 kwietnia 2015

Wielkanocne śniadanie - jajka w sosie musztardowo-brokułowym/ Easter Breakfast - eggs in mustard-broccoli sauce

Hejka:)

dziś będzie przepis na pyszne i lekkie śniadanko wielkanocne. Zapewne żurek każdy zna, lubi i przyrządzać umie:)

Dlatego polecam Wam jajka w sosie o bardzo oryginalnym i wyrazistym smaku. Dodatek boczku idealnie podkręca smak!

Zatem do dzieła! 

Składniki:
  • 8 jajek
  • 350 g brokułów
  • 50 g wędzonego boczku
  • 150 ml śmietany 22 %
  • 2 łyżki masła
  • 3 łyżki mąki
  • 3 łyżki bulionu warzywnego
  • 3-4 łyżki musztardy
  • pieprz biały
  • szczypta cukru
  • sól

1. Jajka zalewamy zimną wodą, dodajemy odrobinę soli i doprowadzamy do wrzenia. Kiedy jajka się zagotują, wyłączamy palnik i pozostawiamy jajka na 10 minut w wodzie. Po tym czasie przelewamy jajka zimną wodą
i odstawiamy. Ten sposób gotowania jajek, zapewni nam idealnie ugotowane jajka na twardo bez szarej otoczki wokół żółtka.Ostudzone jajka obieramy i kroimy na połówki.

2. Brokuła dzielimy na różyczki i wrzucamy do gotującej się, lekko osolonej wody. Blanszujemy około 5 minut i odcedzamy na sicie pozostawiając około 300 ml wody w której gotował się brokuł. Brokuła przelewamy zimną wodą, aby zachował piękny, zielony kolor. Do rondelka wrzucamy boczek pokrojony w drobną kostkę. Smażymy do wytopienia się tłuszczu i przekładamy na talerz.

3. Do tego samego rondelka wrzucamy masło. Kiedy masło się rozpuści
i zacznie się smażyć dodajemy mąkę i energicznie mieszamy tak, aby powstała jasna zasmażka. Najlepiej do mieszania użyć trzepaczki. Nie przerywając mieszania dodajemy bulion, śmietankę i wodę z brokułów. Wody z brokułów dodajemy tyle, aby uzyskać odpowiednią konsystencję sosu. Sos powinien być gładki, kremowy, konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego. Sos doprowadzamy do wrzenia, dodajemy musztardę
i przyprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Na półmisek wylewamy 3/4 sosu, układamy połówki jajek i różyczki brokuła. Wierzch dekorujemy pozostałym sosem i posypujemy bekonem.


Hey:)

It's time for a light but yummie breakfast. I am sure, you know our ŻUREK well;), that's why I decided to show you eggs in mustard-broccoli sauce with a hint of bacon!


Ingredients:
  • 8 eggs
  • 350 g broccoli
  • 50 g smoked bacon
  • 150 ml cream 22 %
  • 2 tablespoons butter
  • 3 tablespoons flour
  • 3 tabelspoons vegetable broth
  • 3-4 tablespoons mustard
  • white pepper
  • sugar
  • salt

1. Boil eggs for about 10 minutes with a pinch of salt. Peel them of and cut in quarters.

2. Boil little pieces of broccoli with a pinch of salt for about 5 minutes. Keep about 300 ml of these broccoli water for later;) Chop bacon and fry it until it's crispy. Drain bacon and keep all fat;)

3. Add butter into a bacon fat, than flour and mix for a while, add broth, cream and a bit of broccoli water. Mix again to get a creamy sauce. Boil it all, add mustard and spices. Serve on a plate: sauce, eggs, broccoli, sauce again and crispy bacon, delicious!






Smacznego i miłego dnia!
Może uda się wyskoczyć na jakiś mini-spacer?!?

Bon apetit and have a lovely day!
I'd like to go for a walk...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers