niedziela, 24 maja 2015

Cytrynowiec/ Lemon cake

Cześć:)

dziś będzie przepis na ciasto, jedno z moich ulubionych. Nie za słodkie, dość lekkie i orzeźwiające. O czym mowa? Ciasto cytrynowe!!! Mimo swej prostej formy, wymaga trochę pracy, ale naprawdę warto!

Składniki:

Biszkopt:

  • 3 jaja
  • 1/2 szkl. cukru
  • 3/4 szkl. mąki tortowej
  • szczypta soli

Jajka ubić z cukrem i solą na jasną, puszystą masę (jeśli ktoś woli, najpierw można ubić same białka ze szczyptą soli, a dopiero później dodawać stopniowo cukier i żółtka). Do ubitej masy powoli przesiewać mąkę, delikatnie mieszając łyżką. Następnie wyłożyć do blaszki (23 x 33 cm) wyścielonej tylko na spodzie papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st.C i piec 20-25 minut. Studzić 10 minut, po czym obkroić naokoło, wyjąć z blaszki, zdjąć papier i pozostawić do całkowitego wystygnięcia.

Masa budyniowa:

  • 2 torebki budyniu śmietankowego
  • sok z 1 cytryny
  • woda (razem z sokiem ma być 500 ml)
  • 200 g cukru
  • 200 g masła (temp. pokojowa)

Sok cytrynowy wlać do miarki, dopełnić wodą, żeby było 375 ml (czyli 1
i 1/2 szklanki). Przelać do garnuszka i zagotować z cukrem. Następnie 125 ml (pół szklanki) wody wymieszać z proszkiem budyniowym i wlać do gotującej się zawartości garnuszka. Podgrzewać do ponownego zagotowania i zgęstnienia. Zdjąć z ognia i wystudzić do temperatury pokojowej, od czasu do czasu mieszając.
Masło utrzeć na puszystą masę, stopniowo dodając wystudzony budyń śmietankowo-cytrynowy.

Nasączenie:

  • ok. 1/2 szkl. przegotowanej, wystudzonej wody
  • 1 łyżka soku z cytryny

Dodatkowo:

  • herbatniki (ok. 21 sztuk)

Wystudzony biszkopt ponownie umieścić w blaszce (można ją wcześniej wyścielić pergaminem – dla ochrony spodu formy, gdyż ciasto będzie krojone w blaszce) i nasączyć wodą z sokiem cytrynowym (nie za dużo, resztę nasączenia zużyjemy do herbatników). Na biszkopt wyłożyć gotową masę budyniową i schłodzić. W międzyczasie przygotować piankę cytrynową.

Pianka cytrynowa:

  • 500 ml słodkiej śmietanki 30%
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 1 galaretka cytrynowa

Galaretkę rozpuścić w 1 szklance gorącej wody i wystudzić.

Mocno schłodzoną śmietankę ubić z cukrem pudrem. Połączyć z tężejącą galaretką ciągle ubijając. Wyłożyć na masę budyniową w blaszce, wyrównać wierzch i wstawić na trochę do lodówki, żeby pianka nieco stężała. Następnie na piance ułożyć herbatniki lekko nasączone
w pozostałej wodzie z sokiem cytrynowym. Wierzch polać lukrem przygotowanym z ok. 1/2 szklanki cukru pudru, 1 łyżeczki soku z cytryny 

i niewielkiej ilości wody (dodajemy jej tyle, żeby otrzymać średniej gęstości lukier). Gotowe ciasto wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.


Hi:)

today will be recipe for one of my fav cakes. Not so sweet, quite light and zesty. What's gonna be? Lemon cake!!! It's quite hard to prepare, but very delicious.


Ingredients:

Sponge cake:

  • 3 eggs
  • 1/2 cup sugar
  • 3/4 cup flour
  • pinch of salt

Mix eggs with sugar and salt ( ypu can also mix egg white with a pinch of salt forst, and then add sugar and egg yolks). Then add flour slowly, mix delicate all the time with a spoon.
Put the pastry into a bking tray (23x33 cm and don't forget about parchment). Bake 20-25 minutes in 180 degrees. Keep it cool;)

Pudding filling:

  • 2 packs of creamy/ vanilla puddings
  • lemon juice (from 1 lemon)
  • water (with lemon juice all together 500 ml)
  • 200 g sugar
  • 200 g butter (not from the fridge!)

Take lemon juice add add water - all 375 ml (ca. 1 and 1/2 cup). Boil with sugar. Mix 125 ml (1/2 cup) water with pudding powder and add to the boilng lemon water. Boil together until it will be stodgy. Keep it cool, mix from time to time. Mix butter and add pudding, mix all together.

Punch:

  • ca. 1/2 cup of water
  • 1 tablespoon of lemon juice

Plus:

  • bisquits (ca. 21 cakes)

Put your sponge cake into a baking tray, pour it with a half of your punch. Rest will be for a top. Cover the pastry with cold pudding filling and keep it cool for few hours.

Now, it's time for a lemon mousse;)

Lemon mousse:

  • 500 ml cream 30 %
  • 3 tablespoons of powdered sugar
  • 1 pack of lemon jelly

Dissolve jelly in 1 cup of hot water. Keep it cool.

Prepare a whipped cream from cold cream and powdered sugar. Mix with an almost gelled jelly and keep mixing;) Apply this mousse on the top of your pastry and keep it in the fridge.
Then put bisquits on the top and apply rest of a lemon punch. The last thing is frosting: mix 1/2 cup of powdered sugar, 1 teaspoon of lemon juice and a bit of water).
Leave your cake in a fridge for whole night.









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers