wtorek, 19 maja 2015

Pierogi pieczone z soczewicą/ Baked dumplings with lentils

Hejka:)

próbowaliście kiedyś pierogów z soczewicą? Pieczonych, z pysznego, kruchego ciasta? Które zachowuje świeżość nawet przez trzy dni??? Nie? To musicie zrobić te! Szybko, łatwo i na pewno się udadzą;)


Ciasto robię według przepisu z tego posta: klik
Jednak zmniejszam ilość składników o połowę.


Składniki na farsz:

  • szklanka soczewicy (u mnie zielonej)
  • 30 dkg pieczarek
    2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz, majeranek

Soczewicę po opłukaniu i namoczeniu ugotować do miękkości. Pokrojone w kostkę pieczarki podsmażyć z cebulą i czosnkiem, odparować wodę. Dodać odsączoną soczewicę i chwilę dusić. Dodać przyprawy. Ostudzić. Zemleć lub rozdrobnić w blenderze. Całość ostudzić.

Nadziewać pierogi farszem, układać na blasze wyłożonej pergaminem, posmarować rozbełtanym jajkiem lub samą wodą i piec do zrumienienia jakieś 30 minut w 180 stopniach. Są przepyszne i zachowują świeżość do trzech dni.


Hey:)

have you ever tried baked dumplings with lentils? Not yet? So, you have to try this recipe! The pastry is perfect: thin and crispy. And it's fresh up to 3 days.

To prepare this amazing pastry, check my previous recipe: click
But, take half of pastry-ingredients.

Filling:

  • 1 cup lentils (I took green one)
  • 300 g mushrooms
  • 2 onions
  • 2 garlic cloves
  • salt, pepper, marjoram


Rinse lentils with cold water, leave it for few hours covered with cold water and then boil until it will be soft. Chop mushrooms, onions and garlic and fry it all together. Add boiled lentils and cook together for a while. Add spices and keep it cool. Mix with hand blender.
Fill your dumplings, put them into a baking tray (with parchment, of course), cover yhem with mixed egg or just with water and bake ca. 30 minutes in 180 degrees.
It's delicious and stay crispy up to 3 days!












Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers