poniedziałek, 29 czerwca 2015

Galaretka z indyka/ Turkey jelly

Hejka:)

dziś przepis na galaretkę z indyka. Wiem, że są tacy, dla których taka galareta to profanacja i nie ma dla nich nic lepszego od rapetek;) Ja jednak nie odważyłam się zaprosić nóżek do swojej kuchni;) Mniejszym złem wydal mi się rosół z indyka jako baza;)

Składniki:

  • skrzydło z indyka
  • włoszczyzna (jak na rosół)
  • woda
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól, pieprz
  • 4 łyżki żelatyny
  • pół puszki groszku konserwowego


Gotujemy rosół jak zwykle;) Wyjmujemy mięso i warzywa. Studzimy. Kroimy mięso, marchew, korzeń pietruszki i selera na małe kawałki. Do miseczek wkładamy warzywa, mięso, groszek i zalewamy bulionem wymieszanym z żelatyną. Ja daję 4 łyżki żelatyny na litr bulionu. Pozostawiamy do wystygnięcia, a następnie odstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc.

Smacznego!


Hey:)

today turkey jelly recipe. You can call it also aspic;) I know most people prefer pork jelly, but for me it's just growse:/ That's why first I prepared turkey broth and then starndard jelly extras:)

Ingredients:
  • turkey wing
  • vegetables (classical broth set)
  • water
  • bay leaf
  • allspice
  • salt, pepper
  • 4 tablespoons gelatin
  • 1/2 tin of peas


Prepare normal broth. Fish meat and veggies out;) Keep them cool. Chop meat, carrot, parsley root and celery. Put meat, veggies and peas into few little bowls or little coffee cups and fulfill with broth mixed with gelatin. For 1 liter broth take 4 tablespoons of gelatin.
Keep it cool and then leave in a fridge for few hours.

Bon apetit!









Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers