wtorek, 9 czerwca 2015

Mam ochotę na botwnię/ I'd like to eat young beet greens soup

Cześć:)

uwielbiam sezonowe gotowanie i świeżość tych wszystkich produktów. Zawsze z utęsknieniem czekam wiosny i jej licznych owoców. Do listy ulubieńców już dawno dopisałam botwinkę! Uwielbiam tą niezwykłą delikatność młodych buraczków i ich łodyżek. W domu, niestety, jestem jedynym botwinkożercą, dlatego jestem zmuszona gotować sobie mikroporcje.

Składniki:

  • woda
  • masło
  • botwinka
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • ziemniaki
  • cebula
  • sól
  • pieprz
  • opcjonalnie: śmietana, jajka ugotowane na twardo
  • delikatne przyprawy: zioła prowansalskie, majeranek, liść laurowy, ziele angielskie etc. 

Na masełku złocimy posiekaną cebulkę, dodajemy pokrojone ziemniaki, marchew, pietruszkę i seler a także buraczki wraz z pokrojonymi
w centymetrowe kawałki łodyżkami. Całość chwilę razem smażymy, zalewamy wodą i wraz z przyprawami gotujemy do miękkości. Ewentualnie można zupkę zabielić śmietaną i dodać jajka na twardo. Smacznego!


Hi:)

I really like seasonal cooking and all fresh products. This time I want to eat young beet greens soup.


Ingredients:
  • water
  • butter
  • young beet greens
  • carrot
  • parsley
  • celery
  • potatoes
  • onion
  • salt
  • pepper
  • optionally: cream and hard boiled egg
  • delicate herbs: Provence herbs, marjoram, bay leaf, all spice etc.

Melt some butte in a pan, fry sliced onion, add chopped potatoes, carrot, parsley and celelry. Add water, herbs and chopped young beet greens. Boil it all together until all veggies will be soft. You can add some cream and eggs. Enjoy!
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers