Hej hej!
Pragnę donieść na szybkości, że odkryłam właśnie muffiny idealne! Lata praktyki, prób, błędów i chronicznego obżarstwa (jak dobrze, że Multisport już w drodze;)) i udało się:)
Są wyrośnięte, puszyste i delikatne w smaku. Nie wymagają wymyślnych składników ani dużego nakładu pracy. A ich sekretem jest jogurt naturalny i grecki razem wzięte:)
Zatem, mieszamy!
Składniki suche:
- 2 szklanki mąki tortowej
- niepełna szklanka cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki mokre:
- kubeczek jogurtu naturalnego - 150 ml
- 2 kopiaste łyżki jogurtu bałkańskiego lub greckiego
- pół kubeczka oleju rzepakowego - ok. 75 ml
- 2 jajka
- odrobina mleka, jeśli ciasto jest zbyt gęste
Dodatkowo:
- pół opakowania płatków czekoladowych (ok. 40 g) lub lub czekolady. Ja dałam pół paczki draży orzechowych;) Dlaczego? Bo nie chciało mi się kroić;PPP
W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę wcześniej przesiać.
W drugiej misce roztrzepać jajka widelcem, dodać jogurty i olej - dokładnie wymieszać. Do suchych składników wlać mokre, zamieszać dwa razy, wsypać płatki czekoladowe/ czekoladę i wymieszać dokładnie, jednak tylko do połączenia się składników. Nakładać do form muffinkowych około 1,5 - 2 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 20 minut. Sprawdzić patyczkiem:)
Muffiny zaserwowane na przepięknym, ręcznie malowanym talerzu od PYKA Design:)
Hey hey:)
I discovered best muffins in the world! They're fluffy, quite big and delicate at the same time. All ingredients are cheap and simple. The secret here is: natural yoghurt mixed with the Greek one;)
Let's mix together!
Dry:
I discovered best muffins in the world! They're fluffy, quite big and delicate at the same time. All ingredients are cheap and simple. The secret here is: natural yoghurt mixed with the Greek one;)
Let's mix together!
Dry:
- 2 cups flour
- 3/4 cup sugar
- 2 teaspoons of baking powder
- 1 teaspoon of baking soda
- 2 teaspoons of vanilla sugar (I added this almond version)
Wet:
- natural yoghurt - 150 ml
- 2 big tablespoons of Greek yoghurt
- 1/2 cup of oil (ca 75 ml)
- 2 eggs
- a bit of milk,if you can't mix it all;)
Plus:
- ca. 40 g chocolate drops or chocolate bar or traditional Polish drops (draże)
Put dry ingredients in one bowl (remember to sift flour).
In another bowl: mix eggs with a fork. Add yoghurt and oil - mix. Mix dry and wet ingredients with a spoon and add chocolate. Mix it all again and put in the ramekins (about 1,5 - 2 spoons). Bake ca 20 minutes in 180 degrees. Check with a wooden stick.
I served my muffins on a beatiful hand-made painted plate by PYKA Design:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz