czwartek, 22 października 2015

UWAGA! Odkryłam muffinki idealne!/ ATTENTION PLEASE! I discovered best muffind in the world!

Hej hej!

Pragnę donieść na szybkości, że odkryłam właśnie muffiny idealne! Lata praktyki, prób, błędów i chronicznego obżarstwa (jak dobrze, że Multisport już w drodze;)) i udało się:)

Są wyrośnięte, puszyste i delikatne w smaku. Nie wymagają wymyślnych składników ani dużego nakładu pracy. A ich sekretem jest jogurt naturalny i grecki razem wzięte:)

Zatem, mieszamy!

 Składniki suche:
  •     2 szklanki mąki tortowej
  •     niepełna szklanka cukru
  •     2 łyżeczki proszku do pieczenia
  •     łyżeczka sody oczyszczonej
  •     2 łyżeczki cukru waniliowego
Składniki mokre:
  •     kubeczek jogurtu naturalnego - 150 ml
  •     2 kopiaste łyżki jogurtu bałkańskiego lub greckiego
  •     pół kubeczka oleju rzepakowego - ok. 75 ml
  •     2 jajka
  •     odrobina mleka, jeśli ciasto jest zbyt gęste



Dodatkowo:
  •     pół opakowania płatków czekoladowych (ok. 40 g) lub lub czekolady. Ja dałam pół paczki draży orzechowych;) Dlaczego? Bo nie chciało mi się kroić;PPP


W jednej misce wymieszać suche składniki - mąkę wcześniej przesiać. 
W drugiej misce roztrzepać jajka widelcem, dodać jogurty i olej - dokładnie wymieszać.  Do suchych składników wlać mokre, zamieszać dwa razy, wsypać płatki czekoladowe/ czekoladę i wymieszać dokładnie, jednak tylko do połączenia się składników. Nakładać do form muffinkowych około 1,5 - 2 łyżki ciasta. Wstawić do piekarnika nagrzanego na 180 stopni i piec około 20 minut. Sprawdzić patyczkiem:)

Muffiny zaserwowane na przepięknym, ręcznie malowanym talerzu od PYKA Design:)


Hey hey:)

I discovered best muffins in the world! They're fluffy, quite big and delicate at the same time. All ingredients are cheap and simple. The secret here is: natural yoghurt mixed with the Greek one;)

Let's mix together!

Dry:
  • 2 cups flour
  • 3/4 cup sugar
  • 2 teaspoons of baking powder
  • 1 teaspoon of baking soda
  • 2 teaspoons of vanilla sugar (I added this almond version)

Wet:
  • natural yoghurt - 150 ml
  • 2 big tablespoons of Greek yoghurt
  • 1/2 cup of oil (ca 75 ml)
  • 2 eggs
  • a bit of milk,if you can't mix it all;)

Plus:
  • ca. 40 g chocolate drops or chocolate bar or traditional Polish drops (draże)

Put dry ingredients in one bowl (remember to sift flour).
In another bowl: mix eggs with a fork. Add yoghurt and oil - mix. Mix dry and wet ingredients with a spoon and add chocolate. Mix it all again and put in the ramekins (about 1,5 - 2 spoons). Bake ca 20 minutes in 180 degrees. Check with a wooden stick.

I served my muffins on a beatiful hand-made painted plate by PYKA Design:)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers