niedziela, 21 lutego 2016

Idealne calzone na poprawę nastroju:)/ A perfect calzone for even better mood:)

Hej:)

Dziś przepis, który pokochałam już wiele miesięcy temu. Pyszne drożdżowe ciasto
i farsz od pizzy, czyli idealne połączenie smaków w postaci CALZONE, mmm...

Składniki:

ciasto:
  • pół kg mąki
  • łyżka soli
  • 2 łyżki oliwy
  • 3/4 szklanki letniej wody
  • łyżeczka drożdży
  • łyżka cukru


Ciasto wyrabiamy 10-12 minut. Następnie dzielimy na 3 kule i pozostawiamy na pół godziny do wyrośnięcia.

Sos pomidorowy:

  • pomidory (świeże lub z puszki)
  • ząbek czosnku
  • przyprawy wg uznania (np. oregano, pieprz, sól, bazylia)

Nadzienie:

  • ser (np. mozzarella)
  • kilka pieczarek
  • papryka
  • kilka plasterków szynki gotowanej
  • 3 jajka (po jednym do każdego calzone)
  • pieprz
  • sól




 

Rozwałkowujemy trzy placki, smarujemy sosem i układamy dodatki na jednej połowie ciasta. Wybijamy jajo i zlepiamy pieroga;) Można też posmarować po wierzchu białkiem lub wodą, aby nasze calzone nabrały pięknych kolorów. 

Pamiętajcie, aby ciasto nie było zbyt cienkie, bo może się wtedy za bardzo spiec
z góry. Możecie też nakryć je podczas pieczenia folią aluminiową. Ja moje calzone piekę około 20 minut w temp. 180 stopni. ale każdy piekarnik jest inny, więc trzeba ich pilnować:)

Psssst, teraz zdradzę Wam mój sekret. Nigdy nie czekam tyle godzin na ciasto drożdżowe. Zamiast zostawiać je do wyrośnięcia, nagrzewam piekarnik do 50 stopni i najpierw sam zaczyn wkładam przykryty ściereczką na 10 minut, a potem gotowe, wyrobione ciasto na pół godziny. I tak oto mam pięknie wyrośnięte i napowietrzone ciasto szybciej;)





Hey:)


Today my very best recipe and this is CALZONE, yummie!

Ingredients:

Dough:
  • 1/2 kg flour
  • tablespoon salt
  • 2 tablespoons oil
  • 3/4 cup of tepid water
  • teaspoons yeast
  • tablespoon sugar

Pu the pastry for about 10-12 minutes. Then cut it into 3 pieces and leave it for half an hour in warm place.

Tomato sauce:
  • tomatoes (fresh ones or tin version;))
  • garlic clove
  • herbs (Provence or your own combination)

Filling:
  • cheese (for example mozarella)
  • few mushrooms
  • pepper
  • ham
  • 3 eggs
  • salt and pepper



Roll all 3 doughs up, apply some sauce and add filling plus one egg for every single calzone. Create a big dumpling. You can also cover them with some egg white or justa water;) 


Remember to leave your dough not too slim and to avoid burning you can always use aluminium foil. I bake my calzone for about 20 minutes in 180 degrees.

And now my best kept secret;) I hate to wait for my dish forever, so...
Keep your yeast pastry for 10 minutes in 50 degrees at the beginning (leaven), and then for about half an hour to avoid hours of preparation phase;)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers