poniedziałek, 14 marca 2016

Kotleciki ziemniaczane/ Potato cutlets

Cześć:)

Czy zdarza Wam się nagotować za dużo ziemniaków do obiadu? I oprócz kopytek, nie wiecie co z nich zrobić? Pomysłów jest wiele. Na przykład bułeczki
z dodatkiem ziemniaków
gotowanych albo obiad na kolejny dzień, czyli kotleciki ziemniaczane:)

Składniki są proste, tanie i przeważnie mamy je w domu;)


Składniki na 10 kotlecików:
  •     6 średnich ziemniaków
  •     1 cebula
  •     1 łyżka masła
  •     1 jajko
  •     2 łyżki mąki pszennej
  •     sól, pieprz
  •     bułka tarta do obtoczenia kotletów
  •     olej

Ziemniaki gotujemy, studzimy i przeciskamy przez praskę. Cebulkę drobno siekamy, zrumieniamy na maśle, dodajemy przestudzoną do ziemniaków. Dodajemy również jajko, mąkę oraz sól i pieprz do smaku. Dokładnie mieszamy, formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na rumiano na rozgrzanym oleju. Warto odsączać je na ręczniku papierowym, gdyż mocno chłoną tłuszcz.

Będą pyszne z sosem pieczarkowym lub solo z surówką z kiszonej kapusty, marchwi i jabłka.


Hi:)

What to do with boiled potatoes? Polish kopytka? Or scones? Or next dinner - potato cutlets?!?

Simple, cheap and always available ingredients:)


All you need:
  • 6 potatoes
  • 1 onion
  • 1 tablespoon butter
  • 1 egg
  • 2 tablespoons flour
  • salt, pepper
  • breadcrumbs
  • oil

Boil potatoes, keep them cool and crush very tightly. Chop onion and fry it with butter. Add to the potatoes. Mix it with egg, flour, salt and pepper. Prepare cultlets and cover them with breadcrumbs. Fry with oil and drain after using paper towels.

Will be perfect with mushroom sauce or solo with a cabbage salad.


Danie na talerzu z twopeople.pl polecam, bo warto. Na prezent, na co dzień i od święta!/ Dish served on a plate from twopeople.pl Check this ceramic, it's worthy. It could be a nice gift;)



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers