Cześć:)
Dziś przepis na pyszny obiad. Cukiniowe placuszki i delikatny gulasz z indyka. Poezja!
Oczywiście, możecie serwować placki saute albo gulasz z ziemniakami z wody czy kaszą. Ale dopiero duet stanowi kompozycję idealną:)
Oczywiście, możecie serwować placki saute albo gulasz z ziemniakami z wody czy kaszą. Ale dopiero duet stanowi kompozycję idealną:)
Gulasz:
- 650 g mięsa z indyka
- duża cebula
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego,
- gałązka kolendry, gałązka lubczyku, gałązka selera
- sól
- pieprz
- olej
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć partiami na oleju z każdej strony, by było rumiane. Zalać wodą tak, by lekko przykrywała mięso. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, seler i kolendrę. Dusić na maleńkim ogniu około godzinę. W razie potrzeby zagęścić dwoma łyżkami śmietany rozmieszanej
z łyżką mąki i odrobiną zimnej wody.
z łyżką mąki i odrobiną zimnej wody.
Placuszki:
- 4 cukinie
- 3 jajka
- 3 łyżki maki pszennej
- sól, pieprz
- olej
Cukinie umyć i wraz ze skórką zetrzeć na największych oczkach tarki. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, wsypać mąkę, wymieszać dokładnie. Smażyć nieduże, okrągłe placuszki.
Cukiniowe placki układać na talerzach i podawać polane obficie gulaszem.
Hi:)
Today a very yummie recipe and a great dinner's idea. Zucchini fritters with a delicate turkey goulasch. Poetry! Of course, you can serve it separatley, but it fits together.
Goulasch:
- 650 g turkey
- big onion
- 2 bay leaves
- 2 all spice balls
- coriander, lovage, celery twig
- salt
- pepper
- oil
Cut clean meat into small cubes and fry with oil. Add some water - just to cover the meat. Then salt, spices and coriander, lovage and celery and boil about one hour. You can add some creme fraiche mixed with 2 tablespoons of flour and a bit of cold water to get a velvet sauce.
Fritters:
- 4 zucchinis
- 3 eggs
- 3 tablespoons of flour
- salt, pepper
- oil
Grate clean zucchinis with a skin;) to get quite big shaving. Using a grater, choose quite big holes;) Add eggs, salt, pepper, flour and mix it all. Fry little, round fritters.
Serve fritters coverd with goulasch. Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz