niedziela, 3 kwietnia 2016

Placuszki z cukinii z gulaszem/ Zucchini fritters with goulash

Cześć:)

Dziś przepis na pyszny obiad. Cukiniowe placuszki i delikatny gulasz z indyka. Poezja!
Oczywiście, możecie serwować placki saute albo gulasz z ziemniakami z wody czy kaszą. Ale dopiero duet stanowi kompozycję idealną:)

 


Gulasz: 

  • 650 g mięsa z indyka
  • duża cebula
  • 2 liście laurowe
  • 2 ziarna ziela angielskiego,
  • gałązka kolendry, gałązka lubczyku, gałązka selera
  • sól
  • pieprz
  • olej


Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę. Obsmażyć partiami na oleju z każdej strony, by było rumiane. Zalać wodą tak, by lekko przykrywała mięso. Dodać sól, liście laurowe, ziele angielskie, lubczyk, seler i kolendrę. Dusić na maleńkim ogniu około godzinę. W razie potrzeby zagęścić dwoma łyżkami śmietany rozmieszanej
z łyżką mąki i odrobiną zimnej wody.



 
Placuszki: 

  • 4 cukinie
  • 3 jajka
  • 3 łyżki maki pszennej
  • sól, pieprz
  • olej



Cukinie umyć i wraz ze skórką zetrzeć na największych oczkach tarki. Wbić jajka, doprawić solą, pieprzem, wsypać mąkę, wymieszać dokładnie. Smażyć nieduże, okrągłe placuszki.

Cukiniowe placki układać na talerzach i podawać polane obficie gulaszem.





Hi:)

Today a very yummie recipe and a great dinner's idea. Zucchini fritters with a delicate turkey goulasch. Poetry! Of course, you can serve it separatley, but it fits together.


Goulasch:

  • 650 g turkey
  • big onion
  • 2 bay leaves
  • 2 all spice balls
  • coriander, lovage, celery twig
  • salt
  • pepper
  • oil


Cut clean meat into small cubes and fry with oil. Add some water - just to cover the meat. Then salt, spices and coriander, lovage and celery and boil about one hour. You can add some creme fraiche mixed with 2 tablespoons of flour and a bit of cold water to get a velvet sauce.


Fritters:

  • 4 zucchinis
  • 3 eggs
  • 3 tablespoons of flour
  • salt, pepper
  • oil

Grate clean zucchinis with a skin;) to get quite big shaving. Using a grater, choose quite big holes;) Add eggs, salt, pepper, flour and mix it all. Fry little, round fritters.


Serve fritters coverd with goulasch. Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers