Hej:)
Założę się, że każdy z Was uwielbia kopytka. Ale zapewne mało kto słyszał
o kopytkach z dodatkiem dyni;) Ja, dynię kocham. To najbardziej uniwersalne warzywo, jakie znam. Da się ją przyrządzić na tysiąc sposobów i za każdym razem wychodzi coś innego;) Moje ulubione pomysły na dynię to: marynowana w słoikach na słodko (tzw. dynia pomarańczowa) idealna na zupę z klopsikami hop do przepisu i do sernika, orientalna zupa-krem i złote kopytka, właśnie. Zachęcam do spróbowania:)
Składniki:
o kopytkach z dodatkiem dyni;) Ja, dynię kocham. To najbardziej uniwersalne warzywo, jakie znam. Da się ją przyrządzić na tysiąc sposobów i za każdym razem wychodzi coś innego;) Moje ulubione pomysły na dynię to: marynowana w słoikach na słodko (tzw. dynia pomarańczowa) idealna na zupę z klopsikami hop do przepisu i do sernika, orientalna zupa-krem i złote kopytka, właśnie. Zachęcam do spróbowania:)
Składniki:
- 500 g ugotowanych ziemniaków, tłuczonych
- 500 g pieczonej dyni, zmiksowanej
- 150 g mąki pszennej + do podsypania
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 1/2 szklanki tartego sera
- po 1/3 łyżeczki ostrej i słodkiej papryki oraz opcjonalnie gałki muszkatołowej
- 1 jajko
- 1 żółtko
Puree z dyni: dynię kroimy w cząstki i pieczemy do miękkości ze skórą w temp. ok. 200 stopni. Gdy lekko ostygnie wyjmujemy miąższ łyżką ze skóry i wrzucamy do blendera. Delikatnie miksujemy, nadmiar płynu ewentualnie odlewamy i gotowe! To może być pyszna baza koktajli, muffinek i słynnego piernikowego syropu do kawy jak ze Starbunia;)))
Na stolnicę przesiać obydwie mąki, dodać dynię i ziemniaki, doprawić solą, dodać drobno starty lub pokruszony ser, doprawić papryką i opcjonalnie gałką muszkatołową, wszystko posiekać nożem. Dodać jajko i żółtko, połączyć wszystkie składniki w jedną gładką kulę. Podsypać mąką stolnicę i odrywając kawałki ciasta formować wałeczki, z których następnie ostrym nożem wycinać kopytka;) Zagotować osoloną wodę w dużym garnku. Gdy będzie wrzała, wrzucić połowę kopytek
i gotować na większym ogniu do wypłynięcia na powierzchnię. Gotować jeszcze przez kilkanaście sekund, następnie wyłowić łyżką cedzakową i wyłożyć na talerz. Zagotować ponownie wodę i powtórzyć z resztą klusek.
Podawać odgrzewane na masełku ze świeżą szałwią lub śródziemnomorską mieszanką suszonych ziół, oczywiście posypane startym serem (żółtym, parmezanem - który lubicie). Ważne, żeby było dużo;)
Hey:)
In Poland we eat much potatoes. Even sweet dishes or a cheesecake must contains this veggies;) This is our national vegetable. I love potatoes/pumpkin gnocchi, and you? Try my recipe and you're gonna understand my love. Pumpkin is the most universal vegetable in the world. And it's not only my opinion:) Check my gnocchi variation.
Ingredients:
- 500 g boiled potatoes
- 500 g pumpkin puree
- 150 g flour
- 2 tablespoons potato starch
- 1/2 cup of grated cheese
- 1/3 teaspoon of red hot pepper and nutmeg
- 1 egg
- 1 yolk
Pumpkin puree: Chop pumpkin into few pieces and bake them for about half an hour in 200 degrees. After about one hour take it all from the inside and put it into a blender and mix a bit. Drain rests of liquid and there you go - your puree is ready:) And this is a great basis for muffins, cocktails or gingerbread sirup - just like from Starbuck's.
Take both flours, puree, potatoes, salt, cheese and spices and chop it all together. Then add egg and yolk and mix it all. Create w astry worms first;) and then chop small wedges. Boil few litres water in a big pot and boil wedges for a while. Serve fried with some butter, sage leaves or any other Mediterranean herbs. Don't forget about a cheese:)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz