sobota, 28 maja 2016

Pieczony łosoś w sam raz na szybki obiad/ Baked salmon is my best fast lunch

Hej:)

Kiedy nie mam specjalnego planu na obiad, lubię zjeść łososia. Bo zdrowy, lekki
i szybko się go robi;) W dodatku nie śmierdzi;), więc nie wymaga specjalnych zabiegów, marynowania ani obróbki.

Najlepiej smakuje w towarzystwie masła, cytryny i śródziemnomorskich ziół.

Podaję go z dowolnymi dodatkami, w zależności od tego, co aktualnie mam na stanie;)


Składniki:

  • kawałek filetu z łososia
  • cytryna
  • zioła śródziemnomorskie: prowansalskie, rozmaryn, tymianek, estragon
  • masło

Rybę myję i dzielę na mniejsze porcje. Osuszam ręcznikiem papierowym i nacieram ziołami. Z folii aluminiowej przygotowuję paczuszki, na dno kładę odrobinę masła, rybkę i plastry cytryny. Zawijam pakiecik i wkładam do pieca na jakieś pół godziny na 180 stopni.

Podaję z ulubionymi dodatkami:)




Hey:)

When I don't have any plans for a lunch or dinner, I usually eat baked salmon. It's very light, healthy and quite fast;) And the smell is not so awful;) All you need is lemon, butter, herbs and 30 minutes:)

Ingredients:
  • salmon fillet
  • lemon
  • Provence herbs: rosemary, thyme, tarragon
  • butter

Cut clean fish into smaller pieces, dry with a paper towell. Cover it with herbs. Cut aluminium foil into big squares, put some butter inside, then fish and lemon slices on the top. Create packages from a foil and put them in the oven for about 30 minutes in 180 degrees.

Serve with... whatever you want:)

2 komentarze:

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers