Hej:)
Kiedy nie mam specjalnego planu na obiad, lubię zjeść łososia. Bo zdrowy, lekki
i szybko się go robi;) W dodatku nie śmierdzi;), więc nie wymaga specjalnych zabiegów, marynowania ani obróbki.
i szybko się go robi;) W dodatku nie śmierdzi;), więc nie wymaga specjalnych zabiegów, marynowania ani obróbki.
Najlepiej smakuje w towarzystwie masła, cytryny i śródziemnomorskich ziół.
Podaję go z dowolnymi dodatkami, w zależności od tego, co aktualnie mam na stanie;)
Składniki:
- kawałek filetu z łososia
- cytryna
- zioła śródziemnomorskie: prowansalskie, rozmaryn, tymianek, estragon
- masło
Rybę myję i dzielę na mniejsze porcje. Osuszam ręcznikiem papierowym i nacieram ziołami. Z folii aluminiowej przygotowuję paczuszki, na dno kładę odrobinę masła, rybkę i plastry cytryny. Zawijam pakiecik i wkładam do pieca na jakieś pół godziny na 180 stopni.
Podaję z ulubionymi dodatkami:)
Hey:)
When I don't have any plans for a lunch or dinner, I usually eat baked salmon. It's very light, healthy and quite fast;) And the smell is not so awful;) All you need is lemon, butter, herbs and 30 minutes:)
Ingredients:
When I don't have any plans for a lunch or dinner, I usually eat baked salmon. It's very light, healthy and quite fast;) And the smell is not so awful;) All you need is lemon, butter, herbs and 30 minutes:)
Ingredients:
- salmon fillet
- lemon
- Provence herbs: rosemary, thyme, tarragon
- butter
Cut clean fish into smaller pieces, dry with a paper towell. Cover it with herbs. Cut aluminium foil into big squares, put some butter inside, then fish and lemon slices on the top. Create packages from a foil and put them in the oven for about 30 minutes in 180 degrees.
Serve with... whatever you want:)
Pyszota. Ja mogłabym go jeść codziennie.
OdpowiedzUsuńJa też:)
Usuń