sobota, 21 maja 2016

Zupa krem z cukinii/ Zucchini creamy soup

Cześć:)


Dziś pomysł na bardzo delikatną zupkę, która będzie idealna dla mamy karmiącej:) Jest to moja ulubiona zupa-krem z cukinii.


Może to nie jest sezon na cukinie, ale ja uwielbiam je jeść przez cały okrągły rok
w każdej postaci, dlatego pokazuję ten przepis już teraz;)



Składniki:

  • 2 cukinie
  • duży ziemniak
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • bulion jarzynowy
  • bazylia
  • sól
  • biały pieprz
  • ½ łyżeczki imbiru
  • parmezan
  • Do dekoracji oliwa



Cukinię umyć i pokroić na kawałki. Ziemniaka obrać, pokroić w grubą kostkę, cebulę również obrać i pokroić. W garnku rozgrzać oliwę, przesmażyć ziemniaka, dodać cebulę i cukinię. Smażyć jeszcze przez chwilę. Zalać domowym wywarem jarzynowym - tak, by płyn przykrył warzywa w garnku. Zagotować. Następnie zmiksować.

Zdjąć z ognia, dorzucić listki bazylii. Przyprawić solą, pieprzem i imbirem. Ponownie zmiksować. Na talerzu udekorować listkami parmezanu i bazylią. Skropić oliwą.


Lubię podawać ją domowymi grzankami lub podprażonymi płatkami migdałów. Pycha!





Hi:)

Today will be a very delicate creamy soup, perfect also for breastfeeding women. Please welcome: my favourite zucchini creamy soup.

I know it's not a perfect zucchini season, but I love this taste.

Ingredients:
  • 2 zucchinis
  • big potato
  • 1 onion
  • 1 tablespoon oil
  • vegetable broth
  • basil
  • salt
  • white pepper
  • 1/2 teaspoon ginger
  • parmiggiano
  • olive oil for decoration only


Chop clean zucchini, onion and potato. Fry veggies on hot oil just a bit. Add vegetable broth and boil until everything will be nice and soft. Mix it all. Add basil, cheese and spices. Serve with a hint of olive oil.
I prefer to eat this soup with home made crutouns or roasted almond slices.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers