piątek, 30 stycznia 2015

Pyszności z mięsa z rosołu;)/ Broth rests delight;)

Hejka,

zapewne jest tu sporo zwolenników rosołu, zwłaszcza w takie dni, jak dziś. Ja powiem szczerze nigdy fanką tego typu zup nie byłam. Dla mnie była to tylko tłusta woda, nawet przewodni motyw rozgrzewający do mnie nie przemawiał. Wiem jednak, że taki wywar jest bardzo zdrowy, zwłaszcza dla dzieci.

Jako, że kobiety w ciąży często mają dziwne zachcianki, to i nawet mnie rosół ostatnio zasmakował;)
A oprócz niego mleko z płatkami, którego nie jadłam od lat! Kanapki. Banany. Kiwi! No, kto lubi kiwi i efekt szczypania na języku;))) Nie jem natomiast makaronów pod żadną postacią, pesto, ciast, bardzo słodkich słodyczy;), czekolady, mięso tylko z rozsądku, jajecznicy, cebuli, czosnku i wielu innych wcześniej ulubionych specjałów;)

Jako, że od dziecka cierpię na alergię pokarmową mój jadłospis musi być dość ograniczony, a przynajmniej nie wolno mi robić mega kumulacji alergenów. Zwłaszcza teraz, bo wszystkie leki przeciwhistaminowe są absolutnie zakazane w ciąży!!! Pamiętajcie o tym, bo ciągle niestety zdarza się lekarzom wypisywać tego rodzaju leki ciężarnym mimo faktu, iż zaraz na wejściu do każdego gabinetu informuję i o ciąży i o alergii!!!

Także nawet mój rosół ma specjalną recepturę. Musi być wyłącznie na indyku. Tak wiem, nie wszyscy lubią to mięso, ale da się je nawet nieźle obrobić;) Na spory gar daję nogę i skrzydło plus klasyczne dodatki, unikając wszelkiej chemii i marketowych warzyw niewiadomego pochodzenia.

Rosół można z powodzeniem przerobić na pomidorową, ale co zrobić
z tym mięsem, którego w takiej formie nikt w domu nie ruszy??? Polecam pieczone pierogi lub paszteciki. Jako, ze ciasto drożdżowe wymaga czasu i nie wszystkim dobrze służy, proponuję zrobić szybkie ciasto kruche.

Zawsze korzystam z mojego sprawdzonego przepisu, który już kiedyś tu podawałam, przy okazji litewskich kibinai: 

Dodam tylko, że na taką ilość mięsa, wystarczy połowa proporcji ciasta:)

A przygotowanie mięsa jest bajecznie proste. 

  1. Należy oddzielić je palcami od kości.
  2. Dodać przesmażoną na maśle posiekaną cebulę.
  3. Ewentualnie dołożyć resztę warzyw z rosołu: marchew, pietruszkę, seler.
  4. Doprawić solą i pieprzem.
  5. Można dodać posiekaną natkę pietruszki.
  6. Zblendować farsz opcją pulsacyjną i nadziewać pierogi;)

Piec posmarowane delikatnie żółtkiem z wodą przez ok. 30 minut w 180 stopniach C.
Pyszne na ciepło i zimno. Solo i z czerwonym barszczykiem, najlepiej samemu ugotowanym na swojskim zakwasie.


Hey:)

do you like broth? Especially in the winter? I wasn't the biggest fan of it. For me it's just a fat water. The warming effect wasn't good enough for me;) I know broth is very healthy, especially for the children.

Because pregnant women have their own cravings even I like broth at the moment;)
And corn falkes with milk and honey, sandwiches, bananas, kiwi! Who the hell likes kiwi with this pinching tongue effect?!?  I can't eat pasta, pesto, cakes, sweets in general, chocolate, meat – from time to time:/, scrambled eggs, onion, garlic etc.

I've got also nutrition allergy, that's why my menu is quite limited. And I can't take any antihistamin medicines, it's absolutely forbidden for pregnant women! Remember!!!

So, I cook my brotk using turkey: one wing and a leg;) plus classical extras, without chemicals and vegies from malls;)

This broth will be also a perfect tomato soup. But what to do with a meat??? I'm always preapring baked dumplings patty/ pastry, you know what I mean;) Yeast pastry isn't so healthy, so I recommend shortbread dough.
You can check it here:

For this portion of meat you need half of a pastry.

All you need:

  1. Separate meat using your fingers.
  2. Add onion, chopped and fried with butter.
  3. Add vegetables from your broth: carrot, parsley root, celeriac.
  4. Add some salt and pepper.
  5. Add chopped parsley.
  6. Blend all together using option pulse and prepare dumplings.

Cover them with egg yolk mixed with a bit of water and bake for about 30 minutes in 180 degrees.
It's delicious hot or cold, saute or with beetroot soup, hand made of course;)








Na koniec zoom na moje śniadanie pod kocem;)
And my simple breakfast;)





Trzymajcie się ciepło!
C U!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers