Cześć:)
Korzystając z dnia wolnego, polecam zajrzeć do kuchni. Wyjąć z lodówki kilka składników i przygotować iście szparagową ucztę! Radzę się też pospieszyć, bo sezon na te delikatne i wykwintne warzywa jest dość krótki. Przygotowuje się je dość krótko, także polecam spróbować:) Do tego lekkie wino i przepis na udany wieczór gotowy. Zapraszam!
Pewnie zupę-krem już znacie, dlatego polecam spróbować czegoś nowego. Rok temu zajadałam się szparagami w boczku
Teraz odkryłam spaghetti carbonara z dodatkiem szparagów i sakiewki z ciasta francuskiego z szynką, serem i szparagami. Macie ochotę?
Carbonara
- 150 g makaronu spaghetti
- ok. 10 szparagów
- 80 g surowego, wędzonego boczku
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 30 g sera (parmezanu lub grana padano lub pecorino)
Makaron ugotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostawiając same główki. Do dużej patelni włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2-4 minuty aż się podtopi
i lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki)
i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego sera, roztrzepać widelcem. Trzymając garnek lub patelnię na małym ogniu włożyć makaron (najlepiej przełożyć go bezpośrednio z garnka z wodą za pomocą specjalnej łyżki do makaronu), wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Z jajek ma powstać delikatny, kremowy
i oblepiający makaron sos. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.
Sakiewki z ciasta francuskiego z szynką, serem i szparagami
- około 150 g ciasta francuskiego
- pęczek zielonych szparagów
- cienko pokrojona szynka (np. gotowana, suszona parmeńska lub serrano)
- żółty ser lub ser kozi
- sól, pieprz, oliwa
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce. Pozostałe łodyżki położyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w oliwie. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyciąć 6 kwadratów z ciasta i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Przykryć plasterkiem szynki i sera. Na środek, po ukosie kwadratu, położyć po 2-3 szparagi
i zlepić zgrabną sakiewkę;) Piec przez ok. 15 minut w 220 stopniach do zrumienienia się ciasta.
i zlepić zgrabną sakiewkę;) Piec przez ok. 15 minut w 220 stopniach do zrumienienia się ciasta.
Smacznego!
Hi:)
As we have day off today, I recommend you to take few ingredients and prepare a huge asparagus feast. Hurry up, because it's seasonal! Last year I prefered asparagus with crispy bacon This time I tried spaghetti carbonara and asparagus pouch with Italian ham, cheese and puff pastry.
As we have day off today, I recommend you to take few ingredients and prepare a huge asparagus feast. Hurry up, because it's seasonal! Last year I prefered asparagus with crispy bacon This time I tried spaghetti carbonara and asparagus pouch with Italian ham, cheese and puff pastry.
My recipe is fast and healthy, so let's cook together:)
Carbonara
Cook the pasta. Take clean asparagus and cut out all the hard pieces. Grate stems and keep all heads;) Put chopped bacon in a big pan and fry for about 2-4 minutes. Add grated garlic and asparagus. Fry it all for ca 2 minutes. Add some salt and pepper. Put eggs, cheese and parsely in a bowl and mix it all. Now, put eggs intoyour pasta with bacon and asparagus and keep it warm. Mix it all until you get a creamy nice sauce. Serve immediately:)
- 150 g spaghetti
- ca 10 asparagus
- 80 g smoked bacon
- 2 garlic cloves
- 2 eggs
- 1 tablespoon of parsley
- 30 g cheese (parmigiano, grana padano or pecorino)
Cook the pasta. Take clean asparagus and cut out all the hard pieces. Grate stems and keep all heads;) Put chopped bacon in a big pan and fry for about 2-4 minutes. Add grated garlic and asparagus. Fry it all for ca 2 minutes. Add some salt and pepper. Put eggs, cheese and parsely in a bowl and mix it all. Now, put eggs intoyour pasta with bacon and asparagus and keep it warm. Mix it all until you get a creamy nice sauce. Serve immediately:)
Puff pastry pouch with ham, cheese and asparagus
Take clean asparagus and cut out all hard parts. Take stems and cover them with salt, pepper and olive oil. Cut puff pastry into 6 square pieces. Create a pouch: pastry, ham, cheese, 2-3 asparagus stems - stick a nice pouch. Bake for about 15 minutes in 220 degrees.
- ca 150 g puff pastry
- asparagus
- Italian ham in slices
- cheese
Take clean asparagus and cut out all hard parts. Take stems and cover them with salt, pepper and olive oil. Cut puff pastry into 6 square pieces. Create a pouch: pastry, ham, cheese, 2-3 asparagus stems - stick a nice pouch. Bake for about 15 minutes in 220 degrees.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz