niedziela, 15 maja 2016

Sezon na szparagi: carbonara i sakiewki - szybko szybko!/ Asparagus: carbonara and pouch - hurry up!

Cześć:)

Korzystając z dnia wolnego, polecam zajrzeć do kuchni. Wyjąć z lodówki kilka składników i przygotować iście szparagową ucztę! Radzę się też pospieszyć, bo sezon na te delikatne i wykwintne warzywa jest dość krótki. Przygotowuje się je dość krótko, także polecam spróbować:) Do tego lekkie wino i przepis na udany wieczór gotowy. Zapraszam!


Pewnie zupę-krem już znacie, dlatego polecam spróbować czegoś nowego. Rok temu zajadałam się szparagami w boczku
Teraz odkryłam spaghetti carbonara z dodatkiem szparagów i sakiewki z ciasta francuskiego z szynką, serem i szparagami. Macie ochotę?


Carbonara


  •     150 g makaronu spaghetti
  •     ok. 10 szparagów
  •     80 g surowego, wędzonego boczku
  •     2 ząbki czosnku
  •     2 jajka
  •     1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  •     30 g sera (parmezanu lub grana padano lub pecorino)


Makaron ugotować. Szparagi umyć, odłamać twarde końce, łodygi zetrzeć na tarce o dużych oczkach pozostawiając same główki. Do dużej patelni włożyć drobno posiekany boczek i smażyć na małym ogniu przez ok. 2-4 minuty aż się podtopi
i lekko zrumieni. Dodać starty czosnek oraz szparagi (starte łodygi oraz główki)
i smażyć na małym ogniu przez ok. 2 minuty co chwilę mieszając. Na koniec doprawić solą oraz pieprzem. Jajka wbić do miski, dodać posiekaną natkę oraz 3/4 drobno startego sera, roztrzepać widelcem. Trzymając garnek lub patelnię na małym ogniu włożyć makaron (najlepiej przełożyć go bezpośrednio z garnka z wodą za pomocą specjalnej łyżki do makaronu), wymieszać. Odstawić z ognia, dodać roztrzepane jajka cały czas mieszając. Z jajek ma powstać delikatny, kremowy
i oblepiający makaron sos. Wyłożyć do głębokich talerzy i posypać odłożonym serem.

 




Sakiewki z ciasta francuskiego z szynką, serem i szparagami


  •     około 150 g ciasta francuskiego
  •     pęczek zielonych szparagów
  •     cienko pokrojona szynka (np. gotowana, suszona parmeńska lub serrano)
  •     żółty ser lub ser kozi 
  • sól, pieprz, oliwa

  
Szparagi opłukać, odłamać zdrewniałe końce. Pozostałe łodyżki położyć na talerzu, doprawić solą i pieprzem, obtoczyć w oliwie. Piekarnik nagrzać do 220 stopni C. Wyciąć 6 kwadratów z ciasta i ułożyć je na blaszce do pieczenia. Przykryć plasterkiem szynki i sera. Na środek, po ukosie kwadratu, położyć po 2-3 szparagi
i zlepić zgrabną sakiewkę;) Piec przez ok. 15 minut w 220 stopniach do zrumienienia się ciasta.






Smacznego!



Hi:)


As we have day off today, I recommend you to take few ingredients and prepare a huge asparagus feast. Hurry up, because it's seasonal! Last year I prefered asparagus with crispy bacon This time I tried spaghetti carbonara and asparagus pouch with Italian ham, cheese and puff pastry.

My recipe is fast and healthy, so let's cook together:)


Carbonara

  • 150 g spaghetti
  • ca 10 asparagus
  • 80 g smoked bacon
  • 2 garlic cloves
  • 2 eggs
  • 1 tablespoon of parsley
  • 30 g cheese (parmigiano, grana padano or pecorino)


Cook the pasta. Take clean asparagus and cut out all the hard pieces. Grate stems and keep all heads;) Put chopped bacon in a big pan and fry for about 2-4 minutes. Add grated garlic and asparagus. Fry it all for ca 2 minutes. Add some salt and pepper. Put eggs, cheese and parsely in a bowl and mix it all. Now, put eggs intoyour pasta with bacon and asparagus and keep it warm. Mix it all until you get a creamy nice sauce. Serve immediately:)


 

Puff pastry pouch with ham, cheese and asparagus

  • ca 150 g puff pastry
  • asparagus
  • Italian ham in slices
  • cheese

Take clean asparagus and cut out all hard parts. Take stems and cover them with salt, pepper and olive oil. Cut puff pastry into 6 square pieces. Create a pouch: pastry, ham, cheese, 2-3 asparagus stems - stick a nice pouch. Bake for about 15 minutes in 220 degrees.


Enjoy!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Translate

Obserwatorzy

Google+ Followers